Programma 4. Dynamisch stadscentrum
1. Wat willen we bereiken?
Een stad als Oss heeft een bruisend centrum nodig dat wordt bezocht door de inwoners uit de eigen gemeente en door bezoekers uit de regio om ons heen. Dit aantrekkelijke centrum bestaat uit een mix van winkels, horeca, wonen, dienstverlening, cultuur en andere functies die publiek aantrekken. Door deze mix versterken we de ontmoetingsfunctie van het centrum voor onze inwoners. Dat willen we bereiken door in te zetten op een ruimtelijk compact(er) centrum, met een meer gevarieerd aanbod (naast winkels en horeca ook andere activiteiten zoals cultuur en wonen) in een eigen authentieke sfeer (de Osse Couleur Locale). Een specifieke ruimtelijke opgave is de integrale aanpak van het Walkwartier. Een levendig en verrassend centrum vraagt blijvende aandacht en inspanningen van alle partijen; vastgoedeigenaren, ondernemers, bezoekers, bewoners en de gemeente.
De visie op het centrum van Oss is beschreven in de Koers Stadshart Oss. Het dynamische stadscentrum is veel groter dan het ‘stadshart’ zoals in de Koers Stadshart beschreven. Wij geven echter prioriteit aan het stadshart om zo de realisatie van de Koers mogelijk te maken.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Realisatie Wal Kwartier met het Uithuis
De ontwikkeling van het Wal Kwartier draagt bij aan een toekomstbestendig centrum, een levendig centrum met een versterkte ontmoetingsfunctie gericht op beleving, verrassing en sfeer. Binnen het programma Dynamisch Stadscentrum is het een zeer omvangrijk project; vandaar dat het hier apart wordt vermeld.
Het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst is er een belangrijke stap gezet op weg naar realisatie; onderdeel hiervan is een stedenbouwkundig ontwerp, met een iconische woontoren. Volgende belangrijke stappen zijn de vaststelling van een bestemmingsplan, de doorontwikkeling van het concept voor het Uithuis en de voorbereiding van de daadwerkelijke sloop- en bouwactiviteiten. Zodat uiterlijk eind 2021 kan worden gestart met de bouw van het Wal Kwartier.
'De huiskamer van Oss’: ontmoeting, beleving en compacte stad
In de Koers wordt het stadshart aangeduid als ‘de huiskamer’: een plek waar alle publieksgerichte functies, commercieel maar ook niet-commercieel te vinden zijn, waar evenementen worden georganiseerd, waar Ossenaren elkaar spontaan tegenkomen of met elkaar afspreken en waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Wij zijn trots op de vele activiteiten die er nu al plaatsvinden. We zien ook dat deze huiskamer om blijvende aandacht en inspanningen vraagt van diverse partijen, zoals de vastgoedeigenaren, centrumondernemers en andere initiatiefnemers die het centrum zien als een inspirerende en aantrekkelijke plek voor hun activiteiten. De aandacht en inspanningen kennen twee invalshoeken:
- Enerzijds zijn er de activiteiten die de levendigheid en sfeer bevorderen. De afgelopen jaren hebben wij daar samen met partners veel energie op ingezet, met tastbare en zichtbare resultaten. Voor de komende jaren willen we graag het goede behouden, maar ook op zoek gaan naar nieuwe initiatieven die een impuls geven aan de sfeer en de beleving in het centrum. Het Centrummanagement Oss (CMO) is hierbij een belangrijke partner, die veel activiteiten organiseert en mogelijk maakt. Een hernieuwde Uitvoeringsagenda Koers Stadshart lijkt ons een goed middel om focus te geven aan de diverse activiteiten, die samen invulling geven aan de versterking van de levendigheid en sfeer in het stadshart van Oss. Daarbij hoort ook duidelijkheid over regels rondom evenementen; wat kan er en op welke plekken, zodat organisatoren en omwonenden weten waar zij aan toe zijn?
- Anderzijds hebben wij aandacht voor de (ruimtelijke) structuur van het centrum. Wat betekent een compact centrum, zijn er plekken of delen die gebaat zijn bij andere (of een menging van) functies en hoe pakken we dat dan aan? Ook in onze gesprekken met de provincie vanuit hun project Stedelijke Transformatie, stellen we deze vragen. Daarbij is het de kunst om een balans te vinden tussen activiteiten die op korte termijn zichtbaar resultaat hebben en tussen activiteiten die ervoor zorgen dat er over een jaar of tien nog steeds sprake is van een huiskamer waar Ossenaren graag komen.
Transitieopgave en leegstand
Net als andere middelgrote steden kampt ook het Osse centrum met veel leegstand. Meters die niet allemaal meer gevuld raken met nieuwe detailhandel of horeca. De opgave hiervoor is om alternatieve invullingen te vinden die ook in de toekomst bezoekers blijven aantrekken naar ons stadshart. Het bedenken van alternatieven is zowel een opgave als een uitkomst van de transitie die het stadscentrum door moet maken.
Wij zijn van mening dat het vooral aan de vastgoedeigenaar is om te zorgen voor huurders voor hun leegstaande panden. Tegelijkertijd zien wij ook dat leegstand de sfeer en aantrekkelijkheid van het stadscentrum aantasten. Van de gemeente mag worden verwacht dat wij duidelijkheid verschaffen aan marktpartijen welk perspectief wij zien voor het toekomstig functioneren van deelgebieden.
In samenspraak met eigenaren, met de huidige en met de toekomstige huurders en gebruikers van het centrum willen wij deze duidelijkheid vertalen in een Ontwikkelagenda. Daarbij hoort ook een overzicht van instrumenten die we als gemeente kunnen inzetten, zoals bijvoorbeeld het bestemmingsplan of een fonds waaruit de verplaatsing van ondernemingen naar het stadshart een impuls kan krijgen. Nu al bekijken wij of een Leegstandsverordening kan helpen en gaan we na of de stimuleringsregeling ‘Wonen in het centrum’ een vervolg kan krijgen. De financiële vertaling van de Ontwikkelagenda en de instrumenten, koppelen we aan de ‘Reserve Stadshart Oss’.
In een nota brengen we in beeld welke reserves beschikbaar zijn voor het centrum, hoe ze zich ontwikkelen en welke ambities we hieruit kunnen betalen.
Wonen en groen rondom het stadshart
Veel aandacht gaat uit naar de in de Koers Stadshart Oss gedefinieerde 'pit' en 'schil'; dit is het gebied dat we aanduiden als stadshart en waar veel van onze inspanningen op zijn gericht. Deze gebieden staan natuurlijk in nauwe verbinding en wisselwerking met de omgeving er omheen. Rondom het stadshart zien wij mogelijkheden voor de toevoeging van openbaar groen (zoals het TBL-terrein, inclusief sportvoorzieningen) en wonen in het groen (zoals Fratershof / Nicolaasschool). Daarnaast is woningbouw op de locatie van het ‘Belastingkantoor’ een project dat wij zullen oppakken. De financiering van deze projecten is een aandachtspunt.