Programma 3. Ontmoeten, sport en cultuur
1. Wat willen we bereiken?
Ontmoeten, sport en cultuur zijn uitdrukkingsvormen van gemeenschapszin. Mensen hebben andere mensen nodig om betekenis te geven aan het bestaan. Daardoor ontstaan gemeenschappen, waarin mensen zich kunnen ontplooien. In sport, in cultuur en op tal van andere manieren, waarin de ontmoeting met de ander centraal staat, vinden inwoners manieren om zichzelf te ontwikkelen en te vermaken. Als gemeentelijke overheid zijn we er voor om deze gemeenschapszin mede mogelijk te maken en te faciliteren. Dat doen we door het ontwikkelen en in stand houden van voorzieningen en door de toegankelijkheid zo breed mogelijk te waarborgen. Hierbij sluiten we zo nauw mogelijk aan bij wat de mensen zelf willen en kunnen.
Het blijft onze opdracht om onze maatschappelijke voorzieningen goed aan te laten sluiten op de veranderende behoeften en inzichten. De ambities en eisen op het gebied van duurzaamheid vragen om investeringen en aanpassingen in de bestaande voorraad. Maar ook ontwikkelingen in de samenleving laten verschuivingen zien in het gebruik van en de behoefte aan gemeenschapsvoorzieningen. Meer mensen raken steeds langer aangewezen op hun eigen leefomgeving.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
(Ver)nieuwbouw Golfbad
Het Golfbad is toe aan vervanging. Op dit moment bereiden we de keuze voor de raad voor of het Golfbad op de huidige locatie of op een andere locatie wordt herbouwd. In deze voorbereiding gaan we uit van de kaders die de raad hiervoor heeft meegegeven. Nadat deze keuze is gemaakt start het voorbereidingstraject voor de bouw. De planning is dat de bouw start in het eerste kwartaal van 2023. Ondertussen blijven we het Golfbad financieel extra steunen via een garantiesubsidie voor de komende 2 jaar.
Nieuwe cultuurnota
We formuleren in het najaar van 2019 een nieuwe cultuurnota. Ondertussen eisen actuele ontwikkelingen ook hun aandacht op. We zijn gestart met het positioneringsonderzoek bij theater De Lievekamp. Dit onderzoek moet inzicht geven in de rol en ambitie van het theater binnen onze gemeente en de regio en welke gevolgen deze hebben voor de huisvesting. We verwachten eind van dit jaar het gesprek met de raad over de verschillende scenario’s te kunnen voeren. Vervolgens moet een verdere uitwerking leiden tot een concreet (investerings)voorstel. Afhankelijk van het onderzoek en de financiële ruimte in de begroting kiezen we een koers.
Cultuurpodium Groene Engel is het verandertraject gestart om te komen tot een nieuwe positionering. Als de raad hiermee instemt leidt dit tot een extra bijdrage van € 225.000 in 2019.
Bibliotheek en Stadsarchief zullen verder gaan in de vorming tot het UIThuis en voorbereidingen treffen voor de beoogde verhuizing. We hebben verder de instellingen van de Cultuurtafel opdracht gegeven om een voorstel te doen voor de invulling van het cultuurfonds waarmee we nieuwe ontwikkelingen in het amateurveld mogelijk willen maken. Dit fonds gaan we het komende jaar verder vormgeven.
Lokaal sportakkoord
De gemeente Oss wil in 2019 samen met sportaanbieders, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven in Oss komen tot een Oss Sportakkoord (OSA). Het Nationaal Sportakkoord is hiervoor een inspiratiebron. Sport is een krachtig instrument om sociale cohesie, welzijn en gezondheid van alle inwoners te bevorderen. Daarvoor is een positief sportklimaat, zijn goede voorzieningen en vitale sportaanbieders nodig. Het OSA is een concreet manifest, met een richtinggevend toekomstbeeld en een aantal praktisch uitvoerbare maatregelen voor de komende jaren.
Een belangrijke pijler in het OSA is het versterken van de lokale sportaanbieders die zich breed willen inzetten voor de gemeenschap. Wij ondersteunen sportverenigingen om vitaal te worden en te blijven. Dit gebeurt via subsidies, inhoudelijke ondersteuning door het Sportexpertisecentrum (SEC) en door het bieden van goede sportaccommodaties. Het leidend principe daarbij is wederkerigheid en legitimeert de gemeentelijke investeringen in de sport. We willen sportverenigingen en accommodaties sterker verbinden met de gemeentelijke maatschappelijke doelen op het gebied van gezondheid, leefbaarheid, participatie en leren. In oktober willen we het Osse Sportakkoord ondertekenen en daarna start de uitvoering van de in het akkoord opgenomen ambities.
Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
We geven op het gebied van duurzaamheid zelf het goede voorbeeld. Daarom zetten we in op een (op termijn) gemiddelde energie neutrale vastgoedportefeuille. Bij (ver) nieuwbouw realiseren we energieneutrale gebouwen waar mogelijk en anders minimaal BENG (bijna energieneutraal) bij grootschalige renovatie van gemeentelijk eigendom en niet monumentale panden. We komen na de zomer met een opinienota waarbij we het tempo en keuzes voorleggen. We onderzoeken mogelijkheden om duurzaamheid te integreren in ons meerjaren onderhoudsplan, om subsidies aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen en om te voldoen aan de wettelijke kaders vanuit de wet milieubeheer. Met de gemeentelijke regeling voor buitensportaccommodaties werken we aan verduurzaming van de sportfaciliteiten (bijvoorbeeld sportpark de Rusheuvel energieneutraal in 2020).
Laagdrempelig ontmoeten
De Wmo geeft de gemeente een actieve ondersteuningsplicht als het gaat om het langer zelfstandig kunnen wonen van onze inwoners. Voor kwetsbare mensen die niet (meer) vanuit zichzelf makkelijk contact leggen, is laagdrempelige ontmoeten van groot belang. Een fysieke infrastructuur is echter niet genoeg. Er is ook een sociale infrastructuur nodig die erop gericht is om drempels weg te nemen die kwetsbare mensen ervaren om contacten te leggen met anderen. Om te bepalen waar onze inzet als lokale overheid zich op moet richten moeten we eerst een visie hebben op het gebied van laagdrempelig ontmoeten. Deze moet antwoord geven op de vragen: Voor wie moeten we dit organiseren? Wat is daarvoor nodig? Welke instrumenten heeft de gemeente daarvoor? Hoe gaan we deze inzetten? Als we onze visie duidelijk hebben, maken we concrete plannen. In de tussentijd willen we bestaande infrastructuren (wijk- en dorpshuizen) inhoudelijk en financieel blijven steunen indien dat nodig is.
Vernieuwing subsidiebeleid
In ons subsidiebeleid werken we met weegfactoren voor organisaties uit de voormalig zelfstandige gemeenten. De rechter heeft in het geval van de fanfare uit Lith geoordeeld dat dit niet terecht is. Naar aanleiding van deze uitspraak gaan we de subsidieregelingen herzien voor alle gesubsidieerde organisaties die hiermee te maken hebben.
Daarnaast gaan we met de raad in gesprek om te kijken of we de algemene subsidiegrondslagen willen aanpassen aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Kunnen we de gesubsidieerde verenigingen stimuleren om hun maatschappelijk bereik te vergroten? Zie ook onze ambities met het Osse Sport Akkoord (OSA).