Programma 9. Veilige omgeving
1. Wat willen we bereiken?
Vanuit dit programma werken we aan zo veilig mogelijke wijken en kernen in Oss. Veiligheid is ván iedereen en vóór iedereen. Het op peil houden van de veiligheid en veiligheidsbeleving moeten we samen met de Osse inwoners doen. Iedereen heeft hierin zijn eigen verantwoordelijkheid. We richten onze inzet op de zaken die we als gemeente kunnen beïnvloeden en hebben daarbij vaak een proces of beleidsmatige rol. Daarnaast kennen we een zelfstandige rol, daar waar het gaat om het inzetten van bestuursmaatregelen om de openbare orde te handhaven. Het doel is om samen integraal werken vanuit verschillende rollen maar wel als één overheid door alle opgaven heen. Wel merken we dat er steeds meer veiligheidsgerelateerde taken en vraagstukken richting de gemeente komen. Dit vraagt meer van de organisatie in zijn geheel.
Als er openbare orde of veiligheidsincidenten zijn dan lossen we die zo goed als mogelijk op. Binnen veiligheid hanteren we vijf veiligheidsvelden: veilige leef- en woonomgeving, bedrijvigheid en veiligheid, jeugd en veiligheid, fysieke veiligheid en integriteit. Binnen de velden stellen we prioriteiten. Alle velden pakken we integraal samen met onze partners aan. De verbinding tussen zorg en veiligheid loopt als een rode draad door de onderdelen heen.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Aanpakken van langdurige en ernstige (woon)overlast
In 2018 is het beleidskader integrale veiligheid 2019 – 2022 vastgesteld. Een van de belangrijkste speerpunten hierin is integraal met partners effectief op kunnen treden bij ernstige en langdurige woonoverlast.
We willen veiligheid namelijk verankeren in de wijken en kernen. Daarbij is een actieve aanpak van veiligheids- en leefbaarheidsproblemen belangrijk. We zetten in op die problemen die met de dagelijkse kwaliteit van wonen en leven te maken hebben. De sociale kwaliteit van wijk kan bijvoorbeeld onder druk komen te staan door verschijnselen als woonoverlast, overlast “verwarde personen”, intimiderende buurtbewoners, terugkeer van ex-gedetineerden of High impact crime. De aanpak koppelen we aan de ontwikkelingen binnen beschermd wonen. In de samenwerking betrekken we partners uit zowel de zorg- als veiligheidsketen en daar waar nodig zetten we bestuurlijke veiligheidsmaatregelen in zoals een gebiedsverbod.
Daarnaast bereiden we ons, in samenwerking met programma 1. Zorg en welzijn, voor op de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) die per 2020 ingaat. We doen dit subregionaal waar mogelijk en lokaal waar nodig.
Terugdringen van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit
Groepen jeugd zijn van alle tijden, ook in de gemeente Oss kennen we meerdere groepen jeugdigen. Een enkele groep ontwikkelt zich tot een overlastgevende of criminele jeugdgroep. De gemeente heeft in die gevallen de regierol om samen met partners te komen tot een aanpak waarbij de overlast teruggedrongen wordt. Waarbij we oog houden voor de balans tussen preventie, zorg en repressie. Versterking en verbetering van deze rol en het bijbehorend beleid is nodig om een effectieve aanpak te kunnen realiseren. Dit doen we samen met zorg, waar we momenteel een pilot uitvoeren om op een andere en efficiëntere manier jeugdoverlast aan te kunnen pakken. Deze pilot lichten we verder in het programma 1. Zorg en welzijn.
Versteviging Brandweerorganisatie en doorontwikkeling GHOR en Bevolkingszorg
Als gemeente hebben we een wettelijke taak en actieve rol bij het voorkomen van incidenten en veiligheidsproblemen. De veiligheidsregio Brabant-Noord speelt hierin een belangrijke ondersteunende rol. We hebben ervoor gekozen de Veiligheidsregio te laten groeien naar een informatie-gestuurde netwerkorganisatie om regie te kunnen voeren op complexe veiligheidsvraagstukken.
Komende jaren zetten we met de Veiligheidsregio in op versteviging van de Brandweer Brabant-Noord (BBN) en doorontwikkeling van Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) en Bevolkingszorg (BZ). Op basis van de begroting van de Veiligheidsregio stijgen de kosten vanaf 2020 met jaarlijks € 117.000.
De zeggenschap over de kazernes gaat door middel van koop over van de gemeenten naar de Veiligheidsregio. Hierdoor kan de Veiligheidsregio beter sturen op inzet en huisvesting van mensen en materieel. Daarnaast richten we ons op centralisatie van kantoorvestiging, werkplaatsen en logistieke processen op twee vestigingen. Wij verwachten dat het bijeenbrengen van mensen op één locatie zal zorgen voor een betere afstemming en daarmee tot een efficiëntere inzet van de brandweerorganisatie.
De GHOR verbindt de domeinen volksgezondheid, veiligheid en openbaar bestuur. In 2020 richten we ons op beter kunnen anticiperen op moderne crises en complexe veiligheidsvraagstukken. Informatiemanagement is hierbij een belangrijk middel.
Professionaliseren van de bestuurlijke aanpak ondermijnende criminaliteit
Ondermijnende criminaliteit is een maatschappelijk probleem dat in Brabant veelvuldig voorkomt. We kunnen dit alleen aanpakken door daadkrachtig en integraal op te treden. De gemeente werkt hierin samen met politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, het RIEC, Taskforce Brabant-Zeeland en andere (overheids)partners. Voor de gemeente Oss geldt dat we bezig zijn met een professionaliseringsslag van de bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. Om de aanpak te laten slagen is borging in de organisatie belangrijk. Dit vraagt onder meer om bewustzijn, zaakgericht melden en werken, een signalen overleg, een informatieknooppunt en een interventieteam. Het organiseren van een Veilige Publieke Taak is hierbij een randvoorwaarde.
Preventie en interventie
In 2019 is binnen de politieregio Maasland een pilot gestart voor een Maasland Interventie Team (MIT). Met het MIT wordt ervaring opgedaan met doelgerichter (informatie gestuurd) en thematisch handhaven. We gaan handhaven waar ondermijning mogelijk aan de orde is. Dit vraagt om een andere aanpak, andere competenties en een weerbare organisatie waarbij medewerkers in een veilige werkomgeving hun publieke taak kunnen uitvoeren. De pilot MIT duurt 2,5 jaar en wordt eind 2020 tussentijds geëvalueerd.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom investeren we in bewustwording en preventie zodat gevaarlijke situaties worden voorkomen of onnodig escaleren. We organiseren een betere samenwerking binnen de eigen organisatie en met onze handhavingspartners. Door het meldings- en informatieproces te verbeteren komen risico’s eerder in beeld en kunnen we sneller optreden. We sluiten aan bij het Meldpunt MMA (Meld Misdaad Anoniem). Door ook burgers bewust te maken (bijvoorbeeld met een publiciteitscampagne) organiseren we oog en oor in de wijk, met als doel om de veiligheid in de wijken en dorpen te verbeteren.