Programma 6. Vitale economie
1. Wat willen we bereiken?
Duurzame werkgelegenheid, daar moet een vitale economie toe leiden. Want het hebben van werk stelt mensen in staat om hun bestaan zelf vorm te geven en mee te doen in de maatschappij. Economische vitaliteit is een belangrijke pijler onder de Osse gemeenschap. Werkgelegenheid en personeel zijn ook van belang voor ons bedrijfsleven en voor de aantrekkelijkheid van Oss als vestigingsplaats. Ook deze collegeperiode willen we weer minimaal 1.000 banen extra, maar nog belangrijker is het dat bedrijven aan gemotiveerd en goed opgeleid personeel kunnen komen. Daarvoor moeten bedrijven de laatste jaren al steeds meer moeite doen.
We willen graag dat de Osse en regionale economie nog nadrukkelijker circulair wordt, zodat er minder grondstoffen worden verbruikt en we minder afhankelijkheid zijn van fossiele brandstoffen. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten; nieuwe ontwikkel- en groeikansen voor onze bedrijven én er wordt een bijdrage geleverd aan het oplossen van maatschappelijke, duurzaamheid vraagstukken.
Wij vinden het belangrijk dat nieuwe én al in Oss gevestigde bedrijven hier goed uit de voeten kunnen. Daar richten we onze acquisitie op, maar zeker ook ons accountmanagement. Aandacht voor samenwerken en verbinden blijft een centraal uitgangspunt, een voorwaarde voor een fitte economie.
Oss is dé maakstad in de regio Noordoost Noord-Brabant en daar zijn we trots op. Onze opgave is het om samen met het bedrijfsleven, het onderwijs en de regio telkens weer te komen tot vernieuwingen en zo te bouwen aan een vitale economie, klaar voor de toekomst.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Versterken van een toekomstbestendige arbeidsmarkt
Een goed functionerende arbeidsmarkt is van groot belang om werkgelegenheid in Oss te behouden en te laten groeien. Daarom nemen we een actieve agenderende, verbindende en faciliterende rol in. We zullen aanjager zijn voor arbeidsmarktvernieuwing, zetten samen met bedrijven concrete projecten op en zorgen voor een goede lokale en regionale infrastructuur waarbinnen partners effectief samenwerken. De Talentencampus Oss ervaren wij daarbinnen als een sterk makel- en schakelplatform tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
We brengen partners samen om zo talentontwikkeling en valorisatie (= omzetten van beschikbare kennis in producten en diensten die kunnen worden verkocht) tot stand te brengen tussen onderwijsinstellingen en (MKB)bedrijven. Ook willen we hoger opgeleid talent interesseren voor onze lokale arbeidsmarkt.
Niet alle gemeentelijke ambities met de lokale arbeidsmarkt positioneren we binnen het programma Vitale Economie. Onze doelstellingen sluiten aan bij de vraagzijde van de arbeidsmarkt (belang ondernemers). Vanzelfsprekend liggen er relaties met doelstellingen rondom het plaatsen van mensen uit de gemeentelijke bestanden, laaggeletterdheid of een afstand tot de arbeidsmarkt en trekken we nauw op met het programma 2. Werk, inkomen en onderwijs.
Versnellen van de transitie naar een duurzame en circulaire economie
De toenemende maatschappelijke aandacht voor klimaat, energie en grondstoffen biedt kansen voor een transitie naar een meer circulaire economie en een energietransitie. Deze transities kunnen een belangrijke drijver zijn van vernieuwing en innovatie in het bedrijfsleven.
Wij zien graag dat ook het Osse bedrijfsleven voldoet aan het Nationaal Energieakkoord en in 2050 energie neutraal is. Dit betekent dat Osse bedrijven per jaar gemiddeld 1,5% energiebesparing realiseren. Ook de afspraken uit het Nationaal Grondstoffenakkoord mogen vertaald worden naar Oss (in 2030 50% minder gebruik van niet vernieuwbare grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen), volledig circulair in 2050).
De gemeente wil bedrijven vooral informeren, stimuleren en faciliteren. Basisprincipe is dat we de energie- en grondstoffentransitie oppakken samen met Osse bedrijven, onderwijs, organisaties en mede-overheden. We helpen de Osse ondernemers in hun overgang naar een toekomstbestendige duurzame economie. Uiteindelijk willen we komen tot een agenda Duurzame economie die we samen met het bedrijfsleven opstellen. Een eerste stap daarvoor is om in beeld te brengen wat er al gebeurt, wat de huidige uitgangssituatie is. Dat gaan we bijvoorbeeld doen met het portfolio Duurzame Economie; een boekwerk waarin terug is te vinden hoe diverse bedrijven invulling geven aan duurzaamheid.
Realiseren van voldoende en innovatieve werklocaties voor bedrijven in Oss
We hebben als gemeente voldoende en geschikte mogelijkheden voor bedrijfshuisvesting op onze bedrijventerreinen. Er vertrekt geen bedrijf uit Oss, omdat we geen geschikt huisvestingsaanbod kunnen doen. Dat is onze ambitie. Maar dit wordt wel steeds moeilijker, omdat de hoeveelheid uitgeefbare bedrijventerreinen snel kleiner wordt.
Op het terrein van werklocaties is de gemeente een centrale speler; als eigenaar van gronden, deelnemer in regionale samenwerking en verbinder (niet alle beschikbare grond is eigendom van de gemeente).
Sturen op werklocaties is steeds meer een regionale opgave, waarbij we samenwerken met andere gemeenten in Noordoost Brabant en met de provincie. Samen maken we regionale afspraken die kaders geven waarbinnen groei en ontwikkeling van werklocaties mag plaatsvinden. Dit naast de ontwikkeling van Heesch West door drie gemeenten samen en de regionale samenwerking rondom grondverkoop binnen het '1-loket Noordoost-Brabant'.
Voldoende ruimte - zowel letterlijk (grond) als figuurlijk (bestemmingsplanregels) - voor de vestiging van nieuwe- en bestaande bedrijven is een belangrijke randvoorwaarde voor een vitale economie. Herstructurering en herontwikkeling dragen daar aan bij, met als aandachtspunt dat alle bedrijventerreinen ook voldoen aan huidige en toekomstige eisen rondom duurzaamheid; werklocaties zijn belangrijke schakels in het toekomstige energienetwerk van consumptie en opwekking.
Werklocaties zijn ook 'broedplaatsen' voor innovatie. Plekken waar bedrijven, kennisinstellingen, klanten en toeleveranciers elkaar ontmoeten en van daaruit innovaties en nieuwe bedrijvigheid tot stand brengen. De gemeente faciliteert, investeert en helpt mee in de ontwikkeling van dergelijke broedplaatsen, zoals bij Pivot Park. Vandaar ook dat wij samen met AgriFood Capital en de WUR een verkenning doen naar de haalbaarheid van een onderzoekscentrum duurzame eiwitten (ODE) in Oss.
Samenwerking en profilering
We zijn trots op Oss! Dat dragen we uit door onze maakindustrie te profileren als de bakermat van de Osse bedrijvigheid, met een mentaliteit waarbij 'aanpakken' de norm is. Vanuit dit profiel hebben we nog steeds veel aandacht voor de drie Osse topsectoren; agrifood, life sciences en de logistiek (inclusief haven).
Onze rol verandert daarbij van mede initiatiefnemer naar meer ondersteunend aan de initiatieven van de ondernemers en hun partners binnen deze sectoren. De beleidscapaciteit die daarmee vrijkomt, zetten we in op de hierboven genoemde speerpunten voor de komende jaren.
De Kracht van Oss is een netwerk waar we als partner graag aan verbonden blijven. De samenwerking die daar ontstaat geeft ons extra slagkracht om onze ambities te realiseren, mede door de uitvoeringsorganisaties die er uit voortkomen (StartersSucces Oss-Bernheze, Kracht van New Business en Kracht van Duurzaamheid). Daarom willen we opnieuw voor de komende drie jaar een bijdrage verstrekken aan De Kracht van Oss (totaal € 300.000, te dekken uit de reserve Economie). We wegen dit, na een evaluatie, integraal af in de programmabegroting 2020-2023.
In de regio kiezen we voor effectieve en efficiënte samenwerkingsvormen. Waar onze belangen op regionale schaal ontwikkeld kunnen worden, zoeken we actief de samenwerking met strategische partners. Bijvoorbeeld binnen Agrifood Capital, Regio NOB, Vijfsterren Logistiek of de steeds belangrijker wordende driehoek ’s Hertogenbosch – Oss - Meierijstad.