Programma 10. Besturen in verandering van tijden
1. Wat willen we bereiken?
Onze omgeving verandert voortdurend. Digitalisering gaat een nog grote vlucht nemen, grote maatschappelijke opgaven als duurzaamheid en leefbaarheid buitengebied zijn aan de orde van de dag, de Omgevingswet komt eraan, inwoners willen zelf steeds meer hun eigen omgeving vorm geven. Het zijn voorbeelden van veranderingen die lopen en zich alleen maar sterker laten zien. Dit stelt ons voor een soort permanente veranderopgave.
Onze missie daarbij is om een gemeente Oss te zijn waar het fijn werken is, de veranderende basis op orde is en blijft en in die in staat is de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst aan te pakken.
Een belangrijk inspiratiebron voor ons blijven de Substainable Development Goals van de Verenigde Naties. Juist op lokale en regionale schaal kunnen we deze doelen vertalen naar concrete stappen als samenwerkende overheden en in samenwerking met de Ossenaren, het onderwijs en de ondernemers en instellingen.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
De Dienstverlenende Organisatie
Eind 2019 hebben we een organisatiebrede visie op dienstverlening beschikbaar, waarbij digitalisering zoveel mogelijk het belangrijkste uitgangspunt is. De uitwerking van de visie pakken we in 2020 op. Deze uitwerking kent drie pijlers.
- We organiseren de toegang van de verschillende opgaven die we kennen: dit betekent dat we gemeentebreed werken vanuit het principe digitaal tenzij en daarnaast maatwerk bieden via alle beschikbare kanalen.
- We verbeteren de dienstverleningsprocessen zodat we steeds meer vragen van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in één keer goed en volledig beantwoorden.
- We ontwikkelen bijpassende servicenormen en -formules: van ad hoc meten gaan we over naar een monitoringsinstrument om de ervaringen van de inwoners, ondernemers en instellingen systematisch te meten en er van te leren. Hierbij betrekken we actief het burgerpanel.
Voor de uitvoering van deze ambities hebben we een incidenteel budget voor 3 jaar nodig.
ICT
Door alle energie en aandacht die de afgelopen jaren naar de ICT Samenwerking BLOU is gegaan, zijn we achterop geraakt met onze informatievoorziening. Die achterstand lopen we in en als voertuig daarvoor gebruiken we het in 2019 ontwikkelde Informatiebeleidsplan (IBP). Hierin staan drie sporen beschreven:
- Het eerste spoor richt zich met name op het weer op orde komen van onze informatievoorziening en het uitvoeren van vervangingsinvesteringen in hard- en software. In dit spoor is ook een uitbreiding noodzakelijk van de capaciteit voor ICT.
- Het tweede spoor richt zich op het grote VNG programma Samen Organiseren. We kiezen ervoor om op landelijke schaal samen te werken, mee te investeren de landelijke standaards voor de toekomst in onze eigen organisatie toe te passen.
- Tenslotte maken we in het derde spoor uitvoeringsplannen per opgave. Hierbij geven wij aan welke technologische vernieuwingen en innovaties we de komende jaren inzetten. We stellen ons daarbij op als een vroeg volger.
Onze organisatie
Eind 2018 is het Koersdocument Drie keer Drie opgesteld. Dit geeft richting en houvast om ons continu te ontwikkelen en te verbeteren. Met nadrukkelijke aandacht voor het dagelijks werk, het vakmanschap van nu én in de toekomst en het vergroten van de strategische daadkracht, dat past bij een gemeente met een 100.000 profiel. Kortom, basis op orde en ontwikkelen.
Door bezuinigingen, een uitgebreid takenpakket en een flinke ambitie hebben we de grenzen van wat we aankunnen bereikt en soms overschreden. Dat vraagt heroriëntatie op taken, inzet en werken zoals we gewend zijn en versterking om toekomstbestendig te worden en te blijven.
De komende jaren geven we uitvoering aan het Koersdocument Drie keer Drie. Dit gaat langs de volgende lijnen:
- De eerste lijn heeft te maken met de dagelijkse praktijk: inspelen over veranderend vakmanschap, nieuwe technieken en werkwijze je eigen maken, inspelen op de pensioenneringsgolf van ruim 200 medewerkers de komende 10 jaar en ons functiehuis tegen het licht houden.
- De tweede lijn betreft de ‘Ondersteuning’: het stroomlijnen van de bedrijfsvoering en het zoeken van ruimte in onze organisatie om onze middelen (mensen en geld) zo goed mogelijk in te zetten.
- De derde lijn bestaat met name uit het werken vanuit de bedoeling vanzelfsprekend te laten zijn. Minder werken vanuit de regels en meer vanuit de intenties die er ooit onder lagen. De transformatie Sociaal Domein en de nieuwe Omgevingswet vormen prachtige toepassingsmogelijkheden voor deze beweging.
Oss en de regio
Er zijn opgaven waar wij mee te maken hebben, die onze maat en schaal te boven gaan. Daarom werken wij met ander gemeenten samen in de regio Noord Oost Brabant. Dit biedt ons een infrastructuur en entree om aan de juiste tafels onze rol te nemen. De regio is bezig met een heroriëntatie op de doelen voor de komende jaren. Onze inbreng daarvoor is gebaseerd op het uitgangspunt: minder is meer, focus aanbrengen.
Op economisch gebied werken we samen in Agri Food Capital, de triple Helix samenwerking (overheid, onderwijs en ondernemers) in onze regio. We richten ons daarbij op versterking van het bedrijfsleven, arbeidsmarkt en het vestigingsklimaat. Daarnaast zetten wij in op het in Oss huisvesten van het Centrum voor Duurzame Eiwitontwikkeling.
Schadewijk
Besturen in verandering van tijden betekent ook dat wij op het gemeentehuis niet bedenken wat de beste aanpak is voor de uitdagingen in de Schadewijk. We helpen de wijk dit zelf te formuleren, zelf aan te geven en zelf mee te sturen.
In februari 2019 hebben we tijdens werkplaatsconferentie met bewoners en professionals uit de Schadewijk gezamenlijk de speerpunten voor de Schadewijk vastgelegd. Een veilige kansrijke omgeving voor het kind staat centraal. Extra aandacht is er voor:
- Het versterken van de organisaties en eigenaarschap in de wijk;
- Het verstel van vertrouwen, we zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen;
- We investeren in stage, werk en talentontwikkeling;
- We willen zorgen voor gelijke kansen voor kinderen uit de wijk;
- Iedereen moet mee kunnen doen, we helpen de drempels weg te nemen en de weg te vinden;
- De kwaliteit van de woning, woon en leefomgeving.
Samen met partners en de bewoners maken we plannen voor de toekomst van de wijk.
Bestuur
Het bestuur van Oss is integer en transparant. Onze inwoners voelen zich betrokken bij de gemeenschap en herkennen de ruimte om deel te nemen aan onze besluitvormingsprocessen en aan activiteiten voor de gemeenschap in brede zin.
De gemeenteraad is kritisch op de manier waarop we vergaderen. Het moet duidelijk zijn hoe besluiten tot stand komen en de besluiten moeten kunnen rekenen op voldoende draagvlak in de samenleving. We streven naar een goede dialoog en scherp debat in de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies. We werken samen om maatschappelijke opgaven te realiseren en willen ruimte en faciliteiten bieden voor innovatie en 'eigen' initiatieven.