Programma 7. Mobiliteit
1. Wat willen we bereiken?
We beschouwen de mogelijkheden om ons te verplaatsen als vanzelfsprekend. Een goede bereikbaarheid stelt ons in staat te werken, te recreëren, voor onszelf en anderen te zorgen. Maar we doen onszelf te kort als we vergeten dat onze verplaatsingen ook onwenselijke effecten kunnen hebben in onze omgeving. In Oss streven we naar een goede bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid.
2. Wat zijn de komende periode de belangrijkste speerpunten?
Bereikbaarheid
Voor de bereikbaarheid van onze stad zetten we in 2020 de lobby om knooppunt Paalgraven en de verkeersafwikkeling op de A50 te verbeteren, onverminderd voort. De provincie Gelderland heeft een MIRT onderzoek gestart. Wij participeren, samen met andere overheden en het bedrijfsleven, in dit onderzoek. Naar verwachting wordt het onderzoek eind 2019 afgerond. De korte termijn oplossingen zullen in de periode 2020-2022 worden opgepakt.
Voor de bereikbaarheid van het centrum en de woonwijken in het noorden van Oss onderzoeken we in 2019 wat er nodig is om een randweg aan te leggen. Op basis van de conclusies van dit onderzoek bepalen we hoe we hiermee verder gaan.
Daarnaast zal ook de Hertogensingel opnieuw worden ingericht. Hier ligt een technisch noodzaak aan ten grondslag. Het is hierbij van belang om zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid te verbeteren. Behalve de Hertogensingel gaan we ook maatregelen treffen aan de Paganinistraat (herinrichting), Hazenkamplaan (vrijliggende fietspaden), Papendijk-zuid (veiliger maken) en Waterlaat (fietsoversteken verbeteren).
Voor de bereikbaarheid van het centrum is het ook belangrijk om het parkeren voor de bezoekers goed te regelen. In 2019 is de pilot voor parkeren in het centrum afgerond. We volgen de effecten van het nieuwe tarief en het kentekenparkeren om te zien of het parkeren voor bezoekers goed geregeld is en het parkeerbedrijf kostendekkend blijft.
Veiligheid
Landelijk en ook in Brabant neemt het aantal verkeersslachtoffers toe. In onze gemeente leidt dit (nog) niet tot de zogenoemde ‘black spots’ (concentratiepunten van verkeersongevallen). We zien wel plekken waar meer ongevallen gebeuren (kruispunt Gewandeweg/Huizenbeemdweg en kruispunt Gasstraat-oost/Landweerstraat) en er is steeds meer roep om maatregelen die de (subjectieve) verkeersveiligheid verbeteren (Singel 1940-1945). Bij het actualiseren van het MeerjarenProgramma Mobiliteit zullen we een andere prioriteringssystematiek uitwerken die meer recht doet aan deze ontwikkelingen.
Ook in 2020 is de portefeuillehouder verkeer als regionale ambassadeur verkeersveiligheid binnen het programma “Brabant gaat voor 0 verkeersdoden” aanjager en initiator van extra acties binnen de regio. De intentie van Osse ondernemers om in Oss een verkeerscentrum Brabant te realiseren sluit daar op aan.
Leefbaarheid
Daar waar veel verkeer rijdt, is er vaak ook overlast. Door maatregelen te treffen zoals een verbod voor vrachtverkeer op de Dorpenweg, geluid reducerend asfalt op de A50 en geluidschermen langs het spoor, gaan we er van uit dat die overlast minder wordt.
Om de leefbaarheid en bereikbaarheid van voorzieningen vanuit de wijken en de kernen te garanderen, is het van belang dat er een vorm van openbaar vervoer aanwezig is. Dit komt steeds verder onder druk te staan. Samen met de regio kijken we of er nieuwe, innovatieve, duurzame vormen van vervoer ontwikkeld kunnen worden om de kernen in het landelijke gebied bereikbaar te houden.
De wijkbus vervult een (belangrijke) rol in de leefbaarheid en bereikbaarheid van de wijken in Oss. Voor de wijkbus is subsidie geregeld tot en met 2019. We stellen voor ook in 2020 subsidie te verlenen uit de teruggave van de GR van het Kleinschalig collectief vervoer. We evalueren in 2020 het functioneren van de wijkbus om vervolgens te beoordelen of de wijkbus moet blijven, dan wel of er andere opties zijn om in de vervoersbehoefte te voorzien.
Fietsen
Er liggen veel kansen voor de fiets. Fietsen is duurzaam en gezond en de fiets is in ontwikkeling als vervoersmiddel, ook voor de langere afstand. We willen gaan kijken of dit ook moet leiden tot een meer integraal fietsbeleid. We kijken ook of het haalbaar is om de fietssnelweg F59 door te trekken naar Wijchen-Nijmegen. Verder zullen we de veiligheid voor fietsers verbeteren door vrijliggende fietspaden aan te leggen op de Hazenkamplaan en de fietsoversteken op Waterlaat aan te passen. Voor de schoolgaande kinderen uit de regio is het belangrijk dat de pontjes over de Maas in stand blijven. De pontjes vervullen ook een belangrijke functie voor het woon-werkverkeer. We wegen daarom bij de programmabegroting 2020-2023 integraal af of we de Maasveren de komende 4 jaren structureel subsidiëren.
Voor het open houden van de fietsenstalling aan de Spoorlaan wordt in 2019 een bedrag onttrokken uit het mobiliteitsfonds. Het open houden van deze fietsenstalling staat echter onder druk, zowel financieel (wat na 2019) als functioneel (door ruimtelijke ontwikkelingen is deze locatie vanaf 2020 mogelijk niet meer beschikbaar). Er is overleg met Prorail om een alternatief te realiseren maar er is nog geen zicht op een oplossing op korte termijn. We spannen ons in om hier zo snel mogelijk een oplossing voor te vinden. We verwachten echter dat we de fietsenstalling (in de loop van 2020-2021) moeten gaan sluiten. De huidige fietsenstallingen van Prorail hebben in principe voldoende capaciteit om de parkeerdruk van fietsen op te vangen.